Tips om af te kicken
Wanneer je als tiener in aanraking komt met de zogenaamde ‘slechte vrienden’, is er een kans dat je meegetrokken wordt in hun wereld. Vaak gebruiken zij ook drugs, en meer dan alleen het legale wiet. Wanneer jij gewoon lekker meedoet met jouw vrienden en zelf ook steeds meer drugs gaat gebruiken, raak je er op gegeven moment aan verslaafd en wil je steeds meer en meer. Meestal wanneer dit gebeurt, heb je zelf nog het idee niet verslaafd te zijn en het volledig onder controle te hebben, maar helaas is dit maar zelden het geval. Om van deze verslaving af te kunnen komen, is er grote kans dat je naar een afkickkliniek zal moeten gaan. Hier wordt ervoor gezorgd dat je niet zomaar veel te veel van de drugs kan nemen waar jij aan verslaafd bent, en gaan ze het rustig aan afbouwen zodat je uiteindelijk weer zonder kunt. Voordat je naar zo’n afkickkliniek kan gaan, moet je of zelf het besef krijgen dat je verslaafd bent, of mensen in je omgeving moeten het opmerken. Wanneer je vervolgens zelf niet naar zo’n kliniek wil gaan, heeft het helaas ook niet heel veel zin. Maar als je er zelf ook achter staat om van je verslaving af te komen, is zo’n kliniek zeker een aanrader.
Wiet
Je kan niet alleen verslaafd raken aan harddrugs, maar ook aan het legale wiet. Wanneer je merkt dat je niet meer zonder die ouwe vertrouwde joint kan, ben je al goed opweg om jezelf te beteren. Met afkicken wiet is het namelijk belangrijk dat je zelf merkt dat je lichaam steeds meer nodig heeft, of dat je bijvoorbeeld wakker wordt en gelijk denkt aan een joint. Wanneer je dit merkt, en er ook wat aan wil doen, zijn er verschillende manieren om eraan te gaan werken. Je kan bijvoorbeeld ook hiervoor naar een afkickkliniek gaan, maar het werkt ook bij verschillende mensen om bijvoorbeeld naar een praatgroep te gaan. Ook zou je jezelf eventueel bij een huisarts kunnen melden, of een andere specialist op het gebied van het afkicken van verslavingen.
Eetstoornissen
Niet alleen bij verslavingen kan je naar een kliniek gaan om er vanaf te komen. Dit kan ook bij eetstoornissen zoals anorexia of boulimia. Hierbij gaat het dan vaak om een obsessie, een verstoord lichaamsbeeld, of bijvoorbeeld aanvallen welke tot eetbuien leiden. Er zijn hierbij ook weer een heel aantal verschillende mogelijkheden van welke eetstoornis iemand kan hebben. De een kan bijvoorbeeld niet stoppen met eten, terwijl de andere last heeft van het niet kunnen of niet willen eten. Het probleem aan eetstoornissen is dat je pas merkt dat je met een eetstoornis te maken hebt wanneer je er niet meer mee kunt stoppen. Wanneer je probeert jezelf te veranderen op dat gebied merk je namelijk steeds weer dat je terugvalt in hoe de eetstoornis zich heeft gevestigd in jouw hoofd. Om te stoppen met dit gedrag heb je daarom ook specialistische hulp nodig, wat bijvoorbeeld kan in een verslavingskliniek of een eetstoornis kliniek. Hier zal er dan een programma worden gemaakt welke persoonlijk op jou wordt afgestemd, zodat je de beste behandeling voor jouw eetstoornis krijgt en er zo ook het makkelijkst en snelst weer vanaf kan komen.