Last van PTSS? Dit zijn de symptomen

Helaas kan het gebeuren dat je na een schokkende gebeurtenis last krijgt van PTSS. Een behandeling complexe PTSS is gelukkig heel goed mogelijk, maar je dient wel gelijk in te grijpen.

Hier heb je last van

PTSS ontstaat wanneer je een zeer schokkende ervaring in je leven niet goed kunt verwerken. Denk hierbij een mishandeling of het oplopen van ernstig lichamelijk letsel. Je kunt last krijgen van nare klachten. Zo zal je opmerken dat er spanning, onrust en angst na de gebeurtenis is ontstaan en raak je dit niet kwijt. Daarnaast kun je de gebeurtenis herbeleven in de vorm van dromen, emoties en het handelen net of dat de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Ook kun je last hebben van een slechte stemming, negatieve gedachten en een weinig interesse in zaken die normaal wel interessant vond. Vaak heb je ook last van concentratieproblemen, slaapproblemen en ben je snel geïrriteerd .

Kom in actie bij symptomen

Heb je last van een of meerdere symptomen? Dan is moet je gelijk in actie komen. Sommige mensen zijn bang om hiervoor naar de dokter te gaan. Maar dat is nergens voor nodig. Denk er ook aan dat hoe eerder je geholpen wordt, hoe eerder je weer kunt genieten van je oude, betere leven. Doe dan ook altijd even een online test om te kijken of je last hebt van de symptomen van PTSS. Hierbij krijg je een indicatie van of je daadwerkelijk last hebt van deze aandoening. Maar let erop dat dit geen medische verklaring is. Het is slechts een indicatie en alleen een dokter kan je doorverwijzen naar een goede psycholoog.